Een aquatrainer verbetert het uithoudingsvermogen, de spierkracht, coördinatie en lenigheid van een paard. Het apparaat kan worden ingezet om de dagelijkse training te ondersteunen, maar een aquatrainer is ook heel effectief als hulpmiddel bij de revalidatie van paarden met gewrichts-, pees, of botproblemen.

Hoe werkt het?

Een aquatrainer is een soort bad van drie meter lang en één meter breed met daarin een loopband. Als het paard op de loopband staat, wordt er water in het bad gelaten. Door het paard op de loopband door het water te laten lopen, zorgt de opwaartse kracht dat het paard ‘lichter’ wordt. Het bewegen tegen de waterdruk in kost paarden wel veel kracht en het moet zijn hele lichaam gebruiken, maar de belasting op pezen en gewrichten is minimaal. Het gebruik van de achterhand wordt optimaal gestimuleerd door de tegendruk van het water, hierdoor spant het paard de buikspieren aan en zal het zijn rug beter gaan gebruiken.

Bewezen effectief

De snelheid van de loopband en het waterniveau kunnen apart van elkaar worden ingesteld. Hierdoor kan voor elk paard en doel (training of revalidatie) een effectief trainingsplan worden gemaakt. Onderzoek aan Faculteit Diergeneeskunde Utrecht heeft bewezen dat de aquatrainer effectief is bij training en revalidatie. Maar voor juist gebruik en goede resultaten is wel gedegen kennis nodig. Bij Revalidatiestal Bomers werken alleen gediplomeerde Dierfysiotherapeuten en Dierenartsen met de aquatrainer.

Toepassingen aquatrainer:

    • Bot, gewrichts en peesproblematiek
    • Rugproblemen
    • Training van het gezonde (sport)paard

De aquatrainer wordt bij het gezonde paard met name ingezet om meer beweeglijkheid in de gewrichten van benen en rug te krijgen, meer spierkracht te ontwikkelen en de balans /coördinatie te trainen.

 

Aquatrainer