De Flexchair is een soort zadelkruk die in alle richtingen kan bewegen. Door op de kruk te gaan zitten en de goede balans te zoeken, worden coördinatie en rompstabiliteit verbeterd. Dit werkt als volgt: Aan de Flexchair zit een computerprogramma verbonden.

“Rugklachten aanpakken en balans verbeteren”

Het is een soort spelletje: Als men precies in balans op de Flexchair zit, staat het bolletje op het scherm in het midden (groen). Bij onbalans schiet het balletje in het gele veld of zelfs in het rode vlak. Door allerlei figuren te volgen op het scherm, is precies te zien waar in de rompstabiliteit en balans nog winst te behalen is. Regelmatig oefenen op de Flexchair verbetert de coördinatie en stabiliteit enorm. Dit heeft niet alleen een zeer positief effect bij zogenaamde ‘bewegingsarmoede’, ook rug-, heup- en bekkenklachten kunnen aanzienlijk verminderen op de Flexchair.

Gebruik in onze praktijk

Fysiotherapeuten Madelon van den Berg en Iris Kosters hebben zich gespecialiseerd in werken met de Flexchair. De gebruikelijke route is om de klachten waarmee men binnenkomt te behandelen met dry needling, taping, mobilisatie of lasertherapie. Als de klachten zoveel mogelijk zijn verholpen, wordt de Flexchair ingezet. Met een eerste test wordt in kaart gebracht waar verbetering mogelijk is qua rugbalans. Naar aanleiding van het testresultaat en het inzicht van de fysiotherapeut wordt er getraind op de Flexchair. Door tussentijdse testen is meetbaar of er verbeteringen optreden.

De combinatie van onze behandelmethoden en de Flexchair werkt heel goed en helpt mensen sneller van klachten af. De Flexchair is bovendien ook heel goed preventief in te zetten, om klachten in de toekomst te voorkomen.

Speciaal voor ruiters

De Flexchair is een zeer doeltreffend hulpmiddel om de houding en zit van ruiters te verbeteren. Het trainen van de rompstabiliteit, het verbeteren van de balans en coördinatie en het leniger worden in rug/bekken/heupen op de Flexchair heeft onmiddellijk een positief gevolg voor de houding en zit te paard. Bovendien kan met het Flexchair programma en het oog van onze fysiotherapeuten precies worden bepaald waar mogelijke problemen zitten. Hierbij kun je denken aan scheef- of stijfheid van de ruiter, maar ook aan rijtechnische problemen die vanuit de ruiterzit komen. Met de Flexchair leer je meer over je eigen houding en zit te paard. Je traint je rompstabiliteit en de beweeglijkheid van je bekken en rug. Hierdoor word je je bewust van je bewegingen in het zadel, kun je kleinere, subtiele zithulpen geven en zit je mooier en stiller op je paard.

De Flexchair is inzetbaar bij:

  • Rugpijn
  • Ischias
  • Hernia
  • Heupklachten
  • Bekkenklachten
  • Na een rugoperatie
  • Bij bewegingsarmoede
  • Preventief om rompstabiliteit en balans te verbeteren
  • Verbeteren houding, zit en zithulpen te paard

Flexchair